Nuffnang

Friday, March 16, 2012

Puding Yorkshire Daging















Bahan-bahan:

Acuan Puding Yorkshire
1/2 kilo Daging Cincang (untuk 30 pc)
Grated Cheese atau Cheese Keping dipotong 4
Sos Cili (untuk perap daging)
Sos Tomato (untuk perap daging)
Kicap (untuk perap daging)
Lada Sulah (untuk perap daging)
Kentang dipotong dadu kecil (optional)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-cara:

1. Perap daging dengan bahan perap termasuk gula garam dan kentang dadu 30 minit atau lebih.
2. Goreng daging yang telah diperap hingga kering/masak.
3. Masukkan daging ke dalam acuan Puding Yorkshire dan lapiskan dengan cheese.
4. Bakar lebih kurang 10 minit.
5. Siap untuk dimakan bersama nescafe atau kopi panas.

Note: Cubaan kali pertama untuk buat setelah balik dari rumah rakan di Cardiff pada cuti sekolah Februari 2012 yang telah menjamu kami dengan Yorkshire Pudding yang sangat sedap. Terima kasih untuk resepi yang sedap dan terima kasih kerana sudi melayan kedatangan kami.

No comments:

Post a Comment