Nuffnang

Tuesday, May 15, 2012

Kuah Percik @ Perantauan

Kuah Percik ni style Kelantan sebab kuah putih. Kalau Terengganu orang kata ada warna merah sikit sebab dia letak cili...boleh je yang mana2 asal sedap..

Bahan:

4 ulas bawang merah/ sebiji bawang besar
1 inci halia
satu tin santan pekat
satu sudu jintan manis
2 batang serai (satu blend sekali ngan bawang, satu lagi ketuk)
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Blend bawang merah, halia dan serai.
2. Goreng bahan blend hingga naik bau dan masukkan santan, jintan manis, air asam jawa dan serai ketuk.
3. Biarkan sampai mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biasanya orang Kelantan suka manis2 sikit.
4. Kacau ikut kepekatan kuah yang diingini.
5. Siap untuk dihidangkan bersama ayam bakar @ perantauan.

Nota: Kalau nak ayam rasa percik, bila ayam separuh masak, salut ayam dengan kuah percik dan bakar hingga masak.

No comments:

Post a Comment