Nuffnang

Tuesday, May 15, 2012

Udang Butter Daun Kari @ Perantauan

Bila duduk lama kat negara orang ni, mula lah nak makan macam2..tengok dalam peti ais ada udang (frozen punya) takkan asyik nak goreng kunyit biasa je..So dengan menggunakan imiginasi perut yang sedang lapar, cuba la masak lain sikit nak bagi lebih Ummm...

Bahan:

500 gm udang besar dipotong belakang
2 ulas bawang putih dipotong dadu
3 sudu besar butter
2 sudu kecil serbuk kari
2 tangkai daun kari
sedikit cili padi
setengah cawan susu segar
garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Goreng udang (deep fry) hingga merah. Ketepikan.
2. Panaskan butter. Goreng bawang putih hingga naik bau, masukkan serbuk kari, daun kari, cili padi dan susu.
3. Rasakan dengan garam dan gula. Masukkan udang dan gaul hingga kuah rata kesemua udang.





No comments:

Post a Comment